fbpx
Menu Sluiten

HBV kleurt Afrika blauw

Zuid-Afrika is een land van grote tegenstellingen. Arm en rijk leven in het land met zijn wonderlijke natuur en lange kustlijn, vaak zonder elkaar te zien. Aan de randen van veel Afrikaanse steden zijn zogenaamde townships te vinden: steden die zich in het Nederlands vaak het best als sloppenwijk laten omschrijven. Steden waar de echt arme mensen hun eigen leven lijden, weg van de grotere steden. De apartheid laat zich hier nog voelen.

Toch laten velen het daar niet bij zitten. Veel inwoners van township en arme inwoners in de stad proberen de handschoen op te pakken om het eigen leven en de omgeving te verbeteren. Scholen worden gesticht, crechês gerund en buurthuizen geopend. Plekken waar mensen elkaar veilig kunnen opzoeken, kunnen leren en kunnen toegroeien naar een fijnere toekomst. Niet met veel luxe en middelen, wel gemotiveerd. 

Al sinds 2015 zijn eerste Zuid-Afrika reis in 2015 is bestuurslid Jesse Jansen betrokken bij een project in de Zuid-Afrikaanse township Motherwell, gelegen bij havenstad Port-Elizabeth (bekend van WK voetbal 2010). Dit jaar keerde hij terug en nam hij een voorraad oude clubshirts mee die afgeschreven zijn bij onze club. Deze kunnen heel nieuw leven gaan leiden in Zuid-Afrika. Samen met zijn reisgenoten en de Zuid-Afrikaanse familie Morkel, die de Nederlandse reizigers onderdak bood, ging hij op zoek naar een goede bestemming voor de shirts.

Met succes: inmiddels dienen veel van de shirts, met HBV logo voorop, als uniform in arme crèches in de township en stad. Een uitkomst voor de begeleidersL zij kunnen het schaarse aantal kleren dat zij zelf bezitten laten hangen wanneer zij aan de slag gaan, zodat ze ook in het weekend nog schone kleren hebben. 

Ook de komende tijd worden er in Zuid-Afrika nog blauwe HBV-shirts uitgedeeld. Sta dus niet versteld wanneer je tijdens een Afrikatrip ‘ons’ blauw tegenkomt.